Nárast ReCommerce a second-hand oblečenia: Analýza rastúceho trendu v módnom priemysle

V posledných rokoch zažíva módny priemysel významné zmeny v dôsledku meniacich sa preferencií spotrebiteľov a rastúceho dôrazu na udržateľnosť. Jedným z najvýznamnejších trendov je nárast ReCommerce (predaj opotrebovaného tovaru) a second-hand oblečenia. Tento prístup k móde, ktorý je šetrnejší k životnému prostrediu, získava na popularite najmä medzi mladšími generáciami, ako sú mileniáli a generácie Z. V tomto článku sa pozrieme na to, čo stojí za vzostupom ReCommerce, aké sú jeho výhody a ako tento trend ovplyvňuje módny priemysel.

Nárast ReCommerce a second-hand oblečenia: Analýza rastúceho trendu v módnom priemysle

1. Čo je to ReCommerce a prečo je na vzostupe?

ReCommerce, tiež známy ako “reverzný obchod”, označuje proces predaja už použitých alebo second-hand výrobkov prostredníctvom digitálnych platforiem, e-shopov alebo tradičných kamenných obchodov. ReCommerce má obrovský vplyv na módny priemysel, pretože umožňuje predajcom znovu predávať opotrebované alebo nechcené odevy a doplnky. Tento proces je odlišný od tradičných retailových modelov, ktoré sa sústredia na predaj nových produktov, a čoraz viac rezonuje so spotrebiteľmi, ktorí sa zaujímajú o udržateľnú módu.

Faktory podporujúce rast ReCommerce:

  • Záujem o udržateľnosť: Spotrebitelia si stále viac uvedomujú ekologický dopad rýchlej módy, a preto hľadajú spôsoby, ako znižovať množstvo textilného odpadu. ReCommerce im poskytuje možnosť nákupu kvalitného oblečenia za prijateľnú cenu a pritom prispievať k udržateľnosti.
  • Ekonomická výhodnosť: Mnoho ľudí oceňuje možnosť kúpiť značkové oblečenie za zlomok pôvodnej ceny. To robí z ReCommerce atraktívnu alternatívu pre tých, ktorí chcú nakupovať kvalitnú módu, ale nechcú za ňu utrácať plnú cenu.
  • Digitalizácia obchodu: Rozvoj online platforiem, ako sú Depop, ThredUpa Vinted, spôsobil explozívny rast online second-hand obchodu. Tieto platformy umožňujú používateľom ľahko predávať a nakupovať použité oblečenie, a to z pohodlia ich domova.
  • Trend recyklácie a upcyclingu: Módni návrhári a influenci stále častejšie propagujú upcycling (premenu starých odevov na nové) ako štýlový a ekologický prístup k móde. Tento trend inšpiruje viac ľudí, aby si kúpili second-hand oblečenie a pretvárali ho podľa svojich potrieb.

2. Ekonomický dopad ReCommerce

Second-hand trh zaznamenal obrovský rast. V roku 2021 mal celosvetový trh s second-hand oblečením hodnotu približne 177 miliárd dolárov, pričom sa očakáva, že do roku 2027 dosiahne 351 miliárd dolárov. Tento rast je čiastočne spôsobený technológiou a popularitou e-commerce platforiem zameraných na ReCommerce. Mnohé platformy sa špecializujú na predaj second-hand oblečenia, čo im umožňuje rýchlo získavať nových zákazníkov.

Upmetrics

ReCommerce predstavuje skvelú obchodnú príležitosť ako pre jednotlivcov, tak pre značky. Značky, ktoré sa do ReCommerce pustili, môžu dosiahnuť úplne nové zdroje príjmov a zároveň udržať zákazníkov, ktorí by inak zvažovali nákup second-hand oblečenia u konkurencie. Platformy ako Patagonia Worn Wear a Levi’s SecondHand sú príklady značiek, ktoré implementovali úspešné ReCommerce programy.

3. Ekologické prínosy a udržateľnosť

Jedným z hlavných prínosov ReCommerce je jeho vplyv na životné prostredie. Textilný priemysel je známy svojou vysokou produkciou emisií a odpadu. Rýchla móda, ktorá vyžaduje lacnú a rýchlu výrobu, prispieva k výraznému nárastu textilného odpadu, ktorý končí na skládkach. Priemerný Američan napríklad vyhodí približne 37 kilogramov textilu ročne, pričom väčšina tohto odpadu sa nerozkladá.

Upmetrics

ReCommerce pomáha tento problém riešiť tým, že predlžuje životnosť odevov. Namiesto toho, aby skončilo na skládke, môže byť oblečenie predané ďalšiemu majiteľovi, čím sa znižuje potreba vyrábať nové produkty a zároveň sa znižuje celkový ekologický dopad módneho priemyslu.

4. Generácia Z a mileniáli ako hnacia sila ReCommerce

Generácia Z a mileniáli sú hlavnými hnacími silami nárastu ReCommerce. Táto generácia je viac než kedykoľvek predtým zameraná na udržateľnosť a spoločenskú zodpovednosť značiek. Prieskumy ukazujú, že približne 40 % mileniálov a generácie Z je otvorených nákupu second-hand oblečenia

Upmetrics

Pre mnoho z nich nie je second-hand oblečenie len o úspore peňazí, ale aj o spôsobe, ako prispieť k udržateľnej budúcnosti. Navyše táto skupina spotrebiteľov oceňuje jedinečnosť, ktorú second-hand oblečenie ponúka. Namiesto masovo vyrábaného oblečenia preferujú originálne kúsky, ktoré majú históriu a individualitu. To im umožňuje vyjadriť svoj osobný štýl a odlíšiť sa od ostatných.

5. Budúcnosť ReCommerce v módnom priemysle

Trh s ReCommerce bude v nasledujúcich rokoch naďalej rásť. Očakáva sa, že do roku 2027 sa veľkosť globálneho trhu takmer zdvojnásobí.

Upmetrics

Tento rast bude poháňaný tak technologickými inováciami v oblasti digitálnych predajných platforiem, ako aj zmenami v spotrebiteľskom správaní smerom k väčšej udržateľnosti. Zároveň sa očakáva, že stále viac tradičných módnych značiek a retailerov začne zahŕňať ReCommerce do svojich obchodných modelov. Veľké módne značky ako Nike, Levi’s a H&M už zahájili programy, ktoré podporujú recykláciu, opätovné použitie a second-hand predaj ich produktov. Tieto kroky nielen zvyšujú ich konkurencieschopnosť, ale tiež prispievajú k udržateľnosti celého odvetvia.

Záver

Nárast ReCommerce a second-hand oblečenia ukazuje, ako sa módny priemysel prispôsobuje meniacim sa potrebám spotrebiteľov a výzvam životného prostredia. Spotrebitelia, najmä z mladších generácií, stále viac hľadajú udržateľné a ekonomicky výhodné možnosti, ako nakupovať oblečenie, čo viedlo k explozívnemu rastu second-hand trhu.

Pre majiteľov obchodov s oblečením to predstavuje skvelú príležitosť na zapojenie sa do tohto trendu. Zavedenie second-hand alebo ReCommerce programov môže nielen priniesť nové príjmy, ale aj pomôcť vytvoriť lojálnejšie zákaznícku základňu a prispieť k pozitívnej zmene v módnom priemysle.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *